Ecologia incepe aici - SalvaEco.org  

Colinde de Crăciun
Despre noi
Echipa
Activitati
Proteste
! Sfaturi Ecologice
Sarbatori Ecologice
Galerie Foto
Awards
Legislatia Ecologica
Turism
Finantari
Programe de finantare
Galerie Foto
Ecotopia Photo
Plante rare
Plante Medicinale
Insecte rare
Promovare

Pestera Raposatilor

La 15-20 km de oraselul Otaci, intre comunele Unguri si Tatarauca-Noua (judetul Soroca) se afla rezervatia peisagistica "Rudi-Arionesti", cu o suprafata de 855 ha. Ea include trei defileuri impadurite: Rudi, Arionesti si Tatarauca-Noua. Lungimea lor atinge 2-5 km, adancimea 250 m, latimea maxima 500 m. Pestera de la Rudi se afla la 100? sud-est de biserica comunei Rudi si la 225? sud-vest de casa opusa din spatele cimitirului, pe malul drept a unei rapi, localizata chiar sub cimitirul din Rudi, si din aceasta cauza se pare ca ea a fost cunoscuta bastinasilor din totdeauna.

Formarea. Este o pestera orizontala, formata in calcar sedimentar dur, la o adancime de 12,8 m de la suprafata. Formarea ei este legata de constructiile geologice si tectonice, regimul apei subterane si conditiile climatice din regiune. Pestera se afla intr-o stanca de calcar sarmatian.

Clima. Conditiile climaterice din pestera sunt cu abateri si depind de conditiile de la exterior. Iarna in pestera umiditatea este mai mica iar temperatura ajunge la 10?C atunci cand la suprafata sunt -20?C. vara umiditatea e mai ridicata, iar temperatura creste pana la 15?C cand la suprafata e de 30?C. Pe timp ploios in pestera se stabileste o temperatura neutra, peretii se umezesc, pe alocuri din tavan cad picaturi de .

Fauna si flora. Este reprezentata prin organisme nevertebrate, intalnite mai des la intrarea in pestera: acarieni, paianjeni, pseudoscorpioni, precum si altele mai mari, ca: noptarul-de-iaz si alte specii de chiroptere (Myotis dasycheme Boye., Rhinolophus hipposideros, Rh. ferrumequinum), ciuperci si muschi.

Prezinta interes liliecii rinolofizi, mai numiti si lilieci "cu nasul ca potcoava", datorita unei protuberante pe nasul acestora care seama cu o potcoava sau cu o frunza. Aceasta structura le serveste liliecilor pentru orientarea in spatiu utilizand ecolocatia, focusand sunetul.

Rinolofizii se mai deosebesc si prin premaxilarul lor, care are doar partea parietala. Urechile pot varia dupa marime. Aceste doua specii de lilieci de obicei nu au caractere specifice deosebite si se determina destul de complicat. Rinolofizii traiesc in regiunile temperate si tropicale ale Europei de Sud, Africa, Asia si Australia, incluzand pe multe insule Oceanului Pacific. Toate speciile acestui gen sunt insectivore. De obicei populatiile nordice hiberneaza in timpul iernii, dar cel putin o specie este migratoare.

Avand o lungime nu prea mare pestera Raposatilor totusi poseda un regim constant de temperatura, umiditate si presiune, dar totusi determinat de conditiile climaterice din afara ei.

Echipa noastra a cercetat pestera in vara anului 1996 si planifica o expeditie ecologica in viitorul apropiat, cu scopul de a monitoriza schimbarile produse in decursul a doi ani si a determina starea pesterii in timpul de fata.








 
Orice în favoarea naturii
Articolele si stirile de pe acest site nu angajaza decat responsabilitatea autorilor lor, si nu reflecta in mod necesar opinia SalvaEco. Reproducerea integrala sau partiala a oricarui material fara acordul scris echipei SalvaEco sau a autorului este interzisa.

© 2002-2024 All rights reserved "SalvaEco"
Gazduire și Domeniu - vt9 – Agence Web
Version 1.5.5,758