Ecologia incepe aici - SalvaEco.org  

Colinde de Crăciun
Despre noi
Echipa
Activitati
Proteste
! Sfaturi Ecologice
Sarbatori Ecologice
Galerie Foto
Awards
Legislatia Ecologica
Turism
Finantari
Programe de finantare
Galerie Foto
Ecotopia Photo
Plante rare
Plante Medicinale
Insecte rare
Promovare
Fa-ti o poza!

Tranzitarea Deseurilor Radioactive
Guvernul Republicii Moldova
Parlamentul Republicii Moldova
Presedintia Republicii Moldova

Prin prezenta Declaratie subsemnatii isi exprima dezacordul fata de eventuala ratificare a acordului cvadripartit dintre Bulgaria, Moldova, Ucraina si Rusia cu privire la tranzitarea prin teritoriul Republicii Moldova a deseurilor radioactive de la Centrala Atomo-electrica de la Kozlodui (Bulgaria) in Federatia Rusa.

Consideram ca aceasta decizie vine in contradictie cu Constitutia Republicii Moldova care garanteaza cetatenilor ei dreptul la un mediu neprimejdios din punct de vedere ecologic pentru viata si sanatate si accesul liber la informatia privitoare la starea mediului.

Argumentele invocate intru sustinerea dezacordului nostru sunt urmatoarele:

1. Republica Moldova nu este un stat nuclear, nu are centrale atomice, iar cetatenii ei cumpara energie electrica la preturi mondiale. Nefiind deci stat nuclear ea este in drept sa-si ocroteasca teritoriul de poluarea cu deseurile nucleare ale statelor vecine.
2. In Republica Moldova starea tehnica a cailor ferate este deplorabila, ceea ce ar putea duce la consecinte grave in cazul unui incident. Pentru a le adapta la conditiile ce ar asigura securitatea circulatiei deseurilor radioactive se cer mari investitii pe care, stim bine, tara noastra nu le poate face astazi.
3. Republica Moldova este obligata sa asigure pe intreg teritoriul ei securitatea materialului nuclear si a deseurilor radioactive, in timp ce peste 100 de km de cale ferata din Transnistria nu sint controlate de Chisinau. De asemenea, deseurile radioactive pot fi utilizate de bandele teroriste, regimul separatist din Tiraspol drept mijloc de santaj impotriva regimului din nesolutionare pe cale pasnica a diferentului transnistrean.
4. Bulgaria are, cel putin, inca 4 variante pentru a rezolva problema deseurilor radioactive, existand tranzitarea lor prin Republica Moldova.

Aceste argumente sunt suficiente pentru a spune deschis ca problema tranzitarii deseurilor nucleare de la Kozlodui pe teritoriul Republicii Moldova tine de interesul tuturor cetatenilor si nici o institutie a statului nu este in drept sa decida in mod unilateral soarta acestui acord. Pentru a nu pune in pericol grav sanatatea oamenilor si a naturii, pentru a nu declansa protestele populatiei ne adresam Presedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, sa intervina si sa curme procesul de revizuire si abrogare a legislatiei de mediu, incalcarea drepturilor prevazute de Legea Fundamentala a Republicii Moldova

Semnaturi  Solidari cu noi FOTO
Deseuri nucleare din Kozlodui in trecere pe la noi

Pentru detalii referitoare la acest protest va rugam sa contactati Organizatia Ecologica de Tineret "SalvaEco" la:

92 Sarmisegetuza street,
of. 305 "SalvaEco",
or. Chisinau, MD 2032,
Republic of Moldova
http://www.salvaeco.org/
mail:salvaeco@salvaeco.org
 

 


Chisinau
Bucuresti
Timisoara
Iasi
Brasov
Constanta
Hincesti
Arad
Cluj-Napoca
Straseni

  Parteneri:
Orice în favoarea naturii
Articolele si stirile de pe acest site nu angajaza decat responsabilitatea autorilor lor, si nu reflecta in mod necesar opinia SalvaEco. Reproducerea integrala sau partiala a oricarui material fara acordul scris echipei SalvaEco sau a autorului este interzisa.

© 2002-2022 All rights reserved "SalvaEco"
Gazduire și Domeniu - Adpixel
Version 1.5.5,57