Ecologia incepe aici - SalvaEco.org  

Colinde de Crăciun
Despre noi
Echipa
Activitati
Proteste
! Sfaturi Ecologice
Sarbatori Ecologice
Galerie Foto
Awards
Legislatia Ecologica
Turism
Finantari
Programe de finantare
Galerie Foto
Ecotopia Photo
Plante rare
Plante Medicinale
Insecte rare
Promovare

Somnul - Operatiunea "Monstrul" - Ep. 1
Generalitati Cimpul de lupta Armamentul

Armamentul

 

Echipamentul folosit pentru pescuitul somnului variaza in functie de dimensiunile capturii-tinta si de metoda aleasa. Practic, posibilitatile sint nenumarate - se poate pescui cu momeli artificiale sau naturale, in apropierea malului sau spre mijlocul apei, pe fundul apei sau la suprafata. Conditia minima necesara trebuie sa fie robustetea intregului echipament, pescuitul fara o lanseta puternica si o rezerva minima de fir fiind aproape imposibil.

Lanseta va fi solida, pe masura dimensiunilor pestilor pe care ne asteptam sa-i prindem. Cum somnul nu este, dupa cum vom vedea, ?vedeta? pescuitului cu artificiale, lanseta nu trebuie sa aiba neaparat o actiune rapida. Pe de alta parte, pescuind in special in curent puternic si uneori cu aruncari la mare distanta, rigiditatea blancului trebuie sa fie considerabila, pentru a putea lansa greutati corespunzatoare. De principiu, daca pescuim cu momeli naturale vii usor distructibile la smucituri este bine ca puterea lansetei sa fie concordanta cu greutatea monturii, pentru a avea cit mai putine rateuri la lansare. Pentru pescuitul din barca nu sint necesare lansete foarte lungi, care pot fi de multe ori o povara, dar daca malul este abrupt, greu accesibil si pescuim in imediata lui apropiere, o lanseta lunga ne scoate din impas. Din contra, daca accesul la apa se face intr-o zona ingusta, printre copaci si trebuie sa plasam momeala la departare, o lanseta cit mai scurta ne va fi de mai mare ajutor. De aceea nu mi se pare corecta stabilirea unui echipament standard pentru o anumita specie de peste. In general, lungimea lansetei poate varia intre 2,40 m si 4 m, cu un optim de 2,7-3,6 m, avind o putere de minim 60-100g, dar cifrele sint departe de a fi absolute. Mult mai important este sa tinem cont de specificul fiecarei partide de pescuit. Obligatorie este pastrarea in cele mai bune conditii a inelelor, tensiunile din fir in timpul drill-ului fiind foarte mari.

Mulineta joaca un rol foarte important. Conteaza prea putin raportul de recuperare, deoarece nu avem nevoie neaparat de o recuperare rapida. Functionarea ireprosabila a frinei si lipsa oricarei urme de eroziune pe galet ne pot salva de multe neplaceri. Cantitatea de fir depozitata pe tambur nu trebuie sa fie mai mica de 80-100 de metri. Daca tinem cont de faptul ca grosimea firului utilizat depaseste 0,35 mm, ba chiar atinge 0,5-0,6 mm in cazul monofilamentelor (sau 0,25-0,3 mm in cazul firelor textile), tamburul si implicit mulineta sint masive si nu ne va fi usor daca nu putem sa ne asiguram un suport adecvat. Indiferent de ce tip de fir vom alege, acesta trebuie sa reziste nu atit la greutatea propriu-zisa a capturii, cit mai ales la agatarile frecvente, de cele mai multe ori imposibil de evitat. Pescuind in zone deschise, fara obstacole submerse, putem folosi fire ceva mai subtiri, chiar daca avem perspectiva unor capturi capitale, putind mai lesne dirija pestele folosind maximal restul echipamentului; in acest caz, trebuie sa eliminam ceva mai frecvent primul metru de fir, rapid uzat prin frecarea cu inelul terminal. Cind pescuim printre sau linga radacini, spre care pestele nostru se va indrepta invariabil, la cea mai mica suspiciune de uzura a monofilamentului sau de scamosare a firului textil renuntam la intreaga portiune afectata, pentru a nu depana ulterior amintiri despre ?cum ar fi putut sa fie??; se intelege ca nodurile, oricit de solide ar fi ele, ies din discutie.

Referitor la monturi se impun de la bun inceput citeva precizari de ordin general. Somnul nu se joaca decit foarte rar cu momeala asa cum o face crapul. De cele mai multe ori o apuca hotarit si o mesteca temeinic, fara suspiciuni si fara sa o scuipe inapoi, oricit de mare ar fi ea. Gura sa impresionanta (de remarcat marimea acesteia chiar la mocutele sub 20 de cm) nu ridica probleme pentru o anumita dimensiune a cirligelor, care pot depasi deci cu mult dimensiunile considerate de ?bun simt? pentru alte specii. In cel mai rau caz acordam o sansa in plus somoteilor, dar nu va bazati numai pe asta pentru a-i proteja. Mai mult, gura este carnoasa si foarte puternica, utilizata frecvent pentru zdrobirea prazii (scoici, melci, raci etc). De aceea nu este absolut necesara utilizarea cirligelor triple, care pot fi paradoxal cauza multor ratari. Efortul pentru a infige un cirlig triplu in gura pestelui este mult mai mare decit in cazul unuia simplu, in plus puterea cu care pestele stringe maxilarele este remarcabila, deci inteparea presupune o anumita forta, deja diminuata de distanta mare la care uneori pescuim.

Pe de alta parte, dintii somnului sint mici si numerosi, nu pot taia dintr-o data firul monturii, oricum destul de gros, dar ii provoaca foarte rapid uzura, mai ales daca este un monofilament moale, subtire, sau fir textil de slaba calitate. Daca pescuiti cu montura dintr-un astfel de fir intr-un loc plin de somotei scamosarea va fi rapida, ruperea firului survenind inainte de a prinde primul peste care merita pastrat. Chiar si in lipsa acestuia, la prima agatare montura va fi pierduta. In concluzie, indiferent de tipul monturii sint de preferat cirligele simple, mari, cu tija relativ lunga, legate cu fir textil teflonat, kevlar sau monofilament rigid, dur, protejate eventual cu un varnis subtire. Numai in aceste conditii struna nu este indispensabila.

Dr. Teodor BULIGA
Despre tehnici si monturi, cititi mai multe si vedeti schite in revista!


Data: 01.04.2003 Sursa: Pescuitul in Romania
   
Revista Pescuitul in Romania nr. 18

O revista nationala dedicata pescarilor romani, cu rubrici din cele mai diverse, referitoare la tehnici de pescuit, specii de pesti, locuri de pescuit, dar si concursuri cu premii.

Ar fi crezut cineva, cu zece, chiar cinci ani in urma, ce rol important va juca si in viata pescarilor computerul? . detaliidetalii

In folclor, voracitatea stiucii i-a atras acesteia renumele de "rechinul apelor dulci". Din punct de vedere al obiceiurilor culinare, aceasta caracterizare s-ar potrivi mai degraba somnului detaliidetalii

Vezi sumarul numarului 18  Vezi arhiva Revistei Pescuitul in Romania

 



 
Orice în favoarea naturii
Articolele si stirile de pe acest site nu angajaza decat responsabilitatea autorilor lor, si nu reflecta in mod necesar opinia SalvaEco. Reproducerea integrala sau partiala a oricarui material fara acordul scris echipei SalvaEco sau a autorului este interzisa.

© 2002-2024 All rights reserved "SalvaEco"
Gazduire și Domeniu - vt9 – Agence Web
Version 1.5.5,1274