Ecologia incepe aici - SalvaEco.org  

Colinde de Crăciun
Despre noi
Echipa
Activitati
Proteste
! Sfaturi Ecologice
Sarbatori Ecologice
Galerie Foto
Awards
Legislatia Ecologica
Turism
Finantari
Programe de finantare
Galerie Foto
Ecotopia Photo
Plante rare
Plante Medicinale
Insecte rare
Promovare

Sarbatoarea de Paste
| Sarbatoarea de Paste | Incondeierea oualor | Ce trebuie sa stim despre post | La Pasti | Ouale de pasti la romani | Pastele si oule invierii | Ouale de paste in traditia tarilor europene |

Sarbatoarea Pastelui incepe cu Duminica Floriilor, ziua cand se serbeaza intoarcerea lui Hristos in Ierusalim. Incepand din aceasta zi oamenii isi amenajeaza gradinile, in ziua de duminica dimineata ei pleaca la biserici cu crengute de salcie ? simbol al fertilitatii, vietii, ca mai apoi sa le agate la stresinile caselor.
Se zice ca anume de ziua Floriilor oamenii isi scoteau martisorul si il agatau de un pom roditor, daca pomul rodea din abundenta atunci aveai parte de un an bogat.
Cei ce locuiau in apropierea unui rau obisnuiau sa iasa la malul lui ? in special fetele si baietii ? impletind cununi din ramuri de salcie si le aruncau pe ape.
Urmatoarea zi importanta din ajunul Pastelui este joi. In aceasta zi clopotele bisericii inceteaza sa mai bata. In ultima joie a postului se inrosesc ouale.
Vinerea este Ziua Rastignirii lui Hristos, cea mai mare zi de post. Se zice ca ziua de vineri este o zi fara noroc. In aceasta zi nu se practica munci grele de cultivarea pamantului, nu se aprindea focul in soba si nu se cocea painea.
Sambata clopotele bisericii isi reluau dangatul. Cel mai important moment e sfintirea apei botezarea la biserica.
In seara zilei de sambata, familiile merg la biserica pentru a asculta slujba Invierii si a lua ?lumina? de la lumanarile preotilor. Cu aceste lumanari aprinse ei vor reveni in case si vor aprinde candela, lumanare nu trebuie sa se stinga pe tot parcursul drumului.
Dupa aceia vor ciocni oua vopsite zicand ?Hristos a Inviat? primind raspunsul ?Adevarat a Inviat?.
In ziua Pastelui dimineata oamenii obisnuiesc sa puna oua rosii in apa si sa se spele din aceasta pentru a se proteja de boli. In alte zone se adauga li oua albe si bani.
Mancarea traditionala de Pasti este oua vopsite, friptura de miel si pasca. Mielul - este considerat simbolul lui Hristos, ouale ? simbolul Divinitatii care fiind ciocnite de Pasti sint sacrificate.

Rubrica intretinuta de: Rodica Negura





 
Orice în favoarea naturii
Articolele si stirile de pe acest site nu angajaza decat responsabilitatea autorilor lor, si nu reflecta in mod necesar opinia SalvaEco. Reproducerea integrala sau partiala a oricarui material fara acordul scris echipei SalvaEco sau a autorului este interzisa.

© 2002-2024 All rights reserved "SalvaEco"
Gazduire și Domeniu - vt9 – Agence Web
Version 1.5.5,622