Ecologia incepe aici - SalvaEco.org  

Colinde de Crăciun
Despre noi
Echipa
Activitati
Proteste
! Sfaturi Ecologice
Sarbatori Ecologice
Galerie Foto
Awards
Legislatia Ecologica
Turism
Finantari
Programe de finantare
Galerie Foto
Ecotopia Photo
Plante rare
Plante Medicinale
Insecte rare
Promovare

LEGE privind ocrotirea monumentelor

Vezi alte legi, hotarari...

LEGE LM1530/1993 privind ocrotirea monumentelor
nr. 1530 adoptat: 22.06.93 promulgat: 22.06.93 in vigoare: 31.10.2001 la data:31.10.01 publicat in M.Of. nr. 001 din: 30.01.94 articolul
Cod de clasificare:
Modificat
Nota: Vezi Hot. Parl. nr.1531-XII din 22.06.93 "Pentru punerea in aplicare a Legii privind ocrotirea monumentelor"
Parlamentul Republicii Moldova adopta prezenta lege.

 

Capitolul I DISPOZITII GENERALE
Capitolul II OCROTIREA MONUMENTELOR
Capitolul III EVIDENTA, STUDIEREA SI PUNERA IN VALOARE A MONUMENTELOR
Capitolul IV CONSERVAREA SI RESTAURAREA MONUMENTELOR
Capitolul V FINANTAREA ACTIVITATII DE OCROTIRE A MONUMENTELOR
Capitolul VI SCOATEREA SI ADUCEREA MONUMENTELOR
Capitolul VII ACTIVITATEA FUNDATIILOR OBSTESTI

Capitolul VIII RASPUNDEREA PENTRU INCALCAREA PREZENTEI LEGI

Capitolul VI SCOATEREA SI ADUCEREA MONUMENTELOR

Art. 46. - Scoaterea monumentelor peste hotarele Republicii Moldova se interzice. Exceptii se admit in cazul bunurilor imobile, cu avizul Parlamentului, in baza propunerilor Ministerului Culturii si Cultelor; in cazul bunurilor mobile - cu avizul Guvernului.

Art.47. - Scoaterea temporara a monumentelor peste hotarele republicii in scopul de a intretine relatii internationale in domeniul Culturii se admite in conditiile stabilite de organele de stat pentru ocrotirea monumentelor in conformitate cu legislatia in vigoare.

Art.48. - Monumentele aduse temporar in republica ce se afla in proprietatea statelor straine, organizatiilor obstesti si cetatenilor straini, sint protejate de stat in conditiile prezentei legi si a contractelor respective, si pot fi scoase din ea la dorinta proprietarilor in baza certificatului care atesta aducerea lor.

Capitolul VII ACTIVITATEA FUNDATIILOR OBSTESTI

Art.49. - Organele de stat pentru ocrotirea monumentelor sustin activitatea fundatiilor obstesti privind evidenta, studierea, punerea in valoare, salvarea, protejarea conservarea, restauraea si propagarea monumentelor (participarea nemijlocita a membrilor fundatiilor la acesta activitate, atragerea de catre acestia a ajutorului financiar sub forma de donatii de la intreprinderi, organizatii si persoane particulare).

Art.50. - Organele de stat pentru ocrotirea monumentelor au dreptul sa ofere fundatiilor obstesti informatia solicitata despre monumente, despre programele de conservare, restaurare sau reparatie a monumentelor. La rindul lor, fundatiile obstesti pot participa la elaborarea programelor de salavare, protejare, conservare si restaurare a monumentelor.

Art.51. - (1) Fundatiile obstesti, care in baza statutului lor ocrotesc monumentele, se bucura de dreptul de a exercita controlul obstesc asupra protectiei si punerii in valoare a monumentelor, precum si asupra elaborarii si realizarii programelor de constructie si reconstructie in zonele de protectie ale monumentelor inscrise in Registrul monumentelor.
(2) Fundatiile obstesti cu dreptul: sa ceara intreruperea lucrarilor de conservare, restaurare sau reparatie daca acestea pericliteaza integritatea monumentului ori stirbesc valoarea lui estetica, artistica si istorica, intervenind la organele de stat, pentru ocrotirea monumentelor cu propuneri, probe si avize documentare; sa abordeze problema intentarii unui proces penal, precum si sa fie reclamant in caz de incalcare flagranta a prezentei legi; sa atace deciziile organelor de stat pentru ocrotirea monumentelor si organelor locale executive si de control si sa faca interpelari in Parlament si Guvern.
(3) Fundatiile obstesti, in scopul propagarii monumentelor si facilitarii finantarii lucrarilor de protejare a monumentelor, pot crea intreprinderi si ateliere de conservare, restaurare si reparatie a monumentelor, organiza rute turistice, expozitii, deschide magazine, edita tiparituri.Rubrica intretinuta de: Rodica Negura 
Orice în favoarea naturii
Articolele si stirile de pe acest site nu angajaza decat responsabilitatea autorilor lor, si nu reflecta in mod necesar opinia SalvaEco. Reproducerea integrala sau partiala a oricarui material fara acordul scris echipei SalvaEco sau a autorului este interzisa.

© 2002-2023 All rights reserved "SalvaEco"
Gazduire și Domeniu - vt9 – Agence Web
Version 1.5.5,1538